wystawa fotografii rodzinnej

Propozycje rozwiązań organizacyjnych , tematyki pierwszych działań i innych ważnych zagadnień dla powstającego Towarzystwa

Moderatorzy: marksp, JanuszStankiewicz

Awatar użytkownika
Artur_Gorzelak
Aktywny użytkownik

wystawa fotografii rodzinnej

Post autor: Artur_Gorzelak » 28 października 2009, 13:42 - śr

Podczas rozważań nad działaniami jakie można by podjąć jeszcze przed rejestracją, wpadł mi pomysł na zorganizowanie wystawy starych fotografii gdzieś w jakimś domu kultury. Oczywiście oryginalnych fotografii nikt nie powierzyłby bez odpowiednich zabezpieczeń, ale mógłbym poskanować i wydrukować je na formacie A3 z odpowiednimi objaśnieniami. Moich fotek jest trochę za mało na taką wystawę, ale wspólnymi siłami moglibyśmy zrobić coś ciekawego. Później można by tą wystawę wsadzić do internetu jako ślad działalności. Co Wy na to?
pozdrawiam - Artur

marksp
Site Admin
Site Admin

Re: wystawa fotografii rodzinnej

Post autor: marksp » 28 października 2009, 14:34 - śr

Arturze
pomysł jest dobry.Skontaktuj się z Zygmuntem via GG lub prv.
To trzeba połączyć z planowanym działaniem,które zamierzamy wspólnie realizować.

bezet

Post autor: bezet » 28 października 2009, 18:03 - śr

Witam
Pomysł jest b.d. Wystawa powinna mieć koniecznie jakiś motyw przewodni Zbliża się 11 listopada...Tytuł wystawy może wiązać się
z wydarzeniem ważnym dla kraju,może także obrazować przebieg
jakiegoś zjawiska społecznego.Najłatwiej byłoby zebrać stare fotografie dotyczące okresu odzyskania niepodległości 1918-20
i walk Polaków na wszystkich frontach.W każdej polskiej rodzinie był
co najmniej jeden żołnierz,często było ich więcej Na taki temat jest jednak już za późno.Każdy z nas może wymyśleć kilka tematów wystawy.
Np
1)Przemiany cywilizacyjne na wsi polskiej na przestrzeni ostatnich
100 lat.
2) Polska wieś na początku wieku XX i dziś
3)Polska czasów mojego dziadka.
4)Patriotyzm lokalny pradziadów naszych.
5)Dawne obyczaje regionalne
6)Odbudowa Polski ze zniszczeń wojennych
7) Budowa portu i miasta Gdyni
8)Pomieszanie obyczajów i kultur na Ziemiach Odzyskanych
w pierwszym okresie po ich zasiedleniu
Najbardziej ogólny -9)Nasi dziadowie w obiektywie aparatu-czas,
który już nie wróci itp
Wystawa musi nieść jakieś przesłanie.Jako autorowi pomysłu przysługuje Ci prawo określenia tematu wystawy.
Byłoby miło,gdybyś uzasadnił swój tytuł,chociaż w dwóch słowach.
Może ktoś z czytelników ma ciekawy pomysł?
Pozdrawiam
Zygmunt

PS
Mam jakieś fotografie ,ale nie wiem czy będą pasowały do tematu wystawy

Awatar użytkownika
Artur_Gorzelak
Aktywny użytkownik

Post autor: Artur_Gorzelak » 29 października 2009, 11:16 - czw

Myślę że tytuł wystawy będzie można określić jak zbierzemy trochę zdjęć i będzie widać jaki rodzaj przeważa, a na razie traktować trzeba ją jako najbardziej ogólną, dotyczącą czasów do 1945 r. Motyw z 11-go listopada chociaż kuszący, może nie wypalić z powodu krótkiego czasu na przygotowania. Pamiętajmy, że oprócz załatwienia zgody klubu, trzeba wszystko zeskanować, wydrukować i oprawić.
pozdrawiam - Artur

bezet

Post autor: bezet » 29 października 2009, 13:31 - czw

Arturze,nic nie podałeś na temat sposobu przekazywania fotografii.
Czy mają być przesłane z komentarzem,podaniem
daty i miejsca wykonania zdjęcia ?
Czy trzeba napisać coś o osobach fotografowanych i fotografujących?
Fotografie bez komentarza można różnie interpretować.
Z.

Awatar użytkownika
Artur_Gorzelak
Aktywny użytkownik

Post autor: Artur_Gorzelak » 29 października 2009, 13:58 - czw

No tak, skleroza dopada w każdym wieku :D

Zbiórkę zdjęć wyobrażam sobie na dwa sposoby:

1. Jeżeli ktoś dysponuje przyzwoitym skanerem, to skan rozdzielczości 600 dpi, tryb RGB, zapisany jako tiff z kompresją LZW, bez dodatkowej obróbki. Gotowy plik proszę o wysłanie na maila studio małpa szkic.pl najlepiej wraz z opisem (im więcej szczegółów tym lepiej, co zostanie z nich wykorzystane to zobaczymy). Żeby opisy się nie mieszały, najlepiej wysyłać pojedynczo (jeden mail = jedno zdjęcie + jego opis). Najmilej widziane oczywiście fotografie z województwa mazowieckiego.

2. Jeżeli ktoś nie dysponuje dobrym skanerem, może dostarczyć zdjęcia do mojej pracowni przy Al. Tysiąclecia 151 w Warszawie (narożne pomieszczenie usługowe od strony Dw. Wschodniego) w godzinach 10-16 (lub innych po uprzednim umówieniu się telefonicznym - 609 205 297) i na miejscu zeskanujemy.

Fotografie byłyby drukowane do celów ekspozycyjnych na formacie A3 czyli powiększone w stosunku do oryginałów, dlatego istotna jest dobra jakość skanu. Skany zrobione przeze mnie udostępniam bezpłatnie właścicielom fotografii. Wydruki po zakończeniu wystawy pozostaną u mnie do wykorzystania przy ew. kolejnych wystawach organizowanych przez MazTG. Niedługo wrzucę też formularz zgłoszeniowy fotografii aby formalnościom stało się zadość.
pozdrawiam - Artur

Zatoka

Post autor: Zatoka » 29 października 2009, 15:58 - czw

Arturze

Tobie i innym gratuluję pomysłów i nowych inicjatyw. Z prawdziwą przyjemnością wchodzę na to forum po kilka razy dziennie by przeczytać nowinki. Nie kończycie na pomysłach tylko natychmiast wdrażacie je do realizacji. O to właśnie chodzi. Nie ma tu „żebractwa" jakie rozpanoszyło się na innnych forach. Za to widać waszą pracę.

Tak trzymać.

Pozdrawiam

Janusz

ODPOWIEDZ